De therapeut

In Tilburg studeerde ik Klinische Psychologie&Psychotherapie alsook Kinder&Jeugd-Psychologie. Daarna deed ik verschillende opleidingen om me verder te bekwamen, te specialiseren en te verdiepen. Ik vind het belangrijk dat een psychotherapeut zelf in ontwikkeling blijft.


In 1982 ben ik gestart met mijn loopbaan. Een zevental jaren werkte ik in een algemeen ziekenhuis op de afdeling psychiatrie. Ik deed toen veel onderzoek en behandelde mensen individueel en in groepen.


Daarna werkte ik 14 jaar lang in een multidisciplinair team binnen een afdeling Klinische Psychotherapie. Ik heb in die tijd nog veel meer waardering gekregen voor de niet-verbale behandelmethoden.

Na meer dan 20 jaar dienstverband bij instellingen kreeg ik de behoefte om zelfstandig te werken. Als vrijgevestigd psychotherapeut doe ik vooral (psycho-)analytische en psychodynamische psychotherapie├źn, individueel en in de groep.


Voor diegenen bij wie ik het zinvol acht, bied ik de gecombineerde psychotherapie, d.w.z. deelname aan een psychotherapiegroep loopt dan parallel aan individuele sessies. Ik werk graag met een combinatie van verbale en nonverbale methodieken. Zo wissel ik in de groep psychodrama af met groepsgesprekken. De manier van werken stem ik uiteraard af op de client.


Naast de pati├źntencontacten zie ik jonge collegae in het kader van hun opleiding (leertherapie├źn en supervisies) en begeleidde ik lange tijd een Balintgroep voor huisartsen.


Buiten mijn praktijk ben ik actief (geweest) als bestuurslid, als organisator van symposia en lezingencycli, lezingen of workshops.